Foto: Mikael Berglund/NyheterSto

Najad på Orust ska säljas – igen

"Man ska nog hålla sig till det man kan"
1:33 min

Båttillverkaren Nord West & Najad ska styckas och segelbåtstillverkaren Najad ska säljas vidare. Förhandlingar pågår uppger nu den nya ägaren, med Runo Gillholm i spetsen.

– Vi har inte kapacitet att köra båda delarna, det kostar pengar. Det är två skilda saker att jobba med segelbåt och med motorbåt. Man ska nog hålla sig till det man kan, säger Runo Gillholm, som också driver Gillholms Marina utanför Kungälv, till P4 Väst.

Nord West och Najad gick i konkurs i början av året och efter långdragna förhandlingar blev det i juli klart att ett nytt företag, med Runo Gillholm i spetsen, köpte konkursboet.

Nu kan Gillholm avslöja delar av ägarnas framtidsplaner och där ingår inte segelbåtstillverkaren Najad. Företaget är nu ute till försäljning och man för diskussioner med flera intressenter. Men än så länge är ingen affär klar.

Najad bildades 1971, men 2011 gick företaget i konkurs och köptes då av Nord West. Men i början av året blev det konkurs igen, Nord West & Najad såldes och nu ska Najad säljas ytterligare en gång.

Däremot siktar de nya ägarna på att starta produktionen av motorbåtarna Nord West på Orust.

– Vi håller på att räkna på det och se om vi kan få ekonomi i det. Vi har fått in mycket priser och sådant. Vi börjar närma oss slutklämmen, om vi kan få ekonomi i att bygga båtarna på Orust, säger Gillholm.

Företaget hade innan konkursen runt 100 anställda i Henån och 34 på plastfabriken Lysekil. Men om byggandet av motorbåtarna kommer igång blir krävs det inte alls lika många, enligt Gillholm. Runt 15 personer räcker i produktionen.

När det gäller plastfabriken i Lysekil finns det nya planer.

– Där har vi lite andra jobb på gång också som kan fylla ut. För att bara göra båtar går inte, så mycket båt kommer vi inte att bygga så att vi fyller ut fabriken, säger Runo Gillholm till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".