Alice Östlund. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Alice Östlund, 106, om uppväxten, kärleken och svårigheterna

30 min

Vem säger att minnet sviker den som blir äldre? Inte Alice Östlund, 106 år, i Trollhättan i alla fall. P4 Västs Elin Fredriksson har träffat Alice Östlund för ett sommarsamtal.

Alice Östlund, som du hör i P4 Morgon varje onsdag, föddes 1906. Hon flyttade ofta under uppväxten; pappan var snickare och familjen flyttade dit där jobben fanns.

Men det vara inte bara arbetstillfällen som gjorde att de flyttade på sig. När första världskriget var ett faktum gick flytten in i landet.

– Min pappa sa: Då ska vi inte bo där vid kusten, sa han. Blir det invasion i Sverige så kommer de kustvägen, berättar Alice i sitt sommarprogram.

1925 träffade Alice kärleken Bernard, som arbetade med bygget av Inlandsbanan. Då jobbade Alice med att tvätta, och berättar om hur hon kokade lakan samtidigt som det var 34 graders kyla.

-- Usch! Fy sjutton vad mycket elände man har varit med om. Och ändå tyckte jag inte att det var något konstigt när jag höll på.

Så hamnade de i Trollhättan, och upplevde andra världskriget där. Alice minns alla inkallade som samlades på skolorna, och hur man spärrade av staden så att människor inte kunde ta sig till sina hem.

Mot slutet av Bernards liv vårdade Alice honom dygnet runt, berättar hon. Och allt sedan dess har hon haft svårt att sova.

Men allt tungt jobb, och att hon inte backat för allt jobbigt som varit, tror Alice kan vara en förklaring till hennes höga ålder. Det, och mat på bestämda tider.

– Jag tycker inte jag haft ett dåligt liv, trots fattigdom och elände, och utan mat ibland. Men det är ingenting som jag tänker på, varför vi haft det så, säger Alice.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista