Båtmässan Öppna varv inleds på fredagen. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio P4 Göteborg

Båtbranschen känner vind i seglen

1:20 min

I dag startade båtmässan Öppna varv på flera ställen på Orust. Efter konkurser och neddragningar ser branschen försiktigt positivt på framtiden. Bland annat har varvet Hallberg-Rassy börjat nyanställa.

– En helt otrolig dag. Det blir en pangstart det här med fint väder och det ska det ju vara hela helgen. Och vi har en ganska härlig sommar bakom oss också som har givit mycket jobb till servicevarven. Det gynnar ju alltid på sikt försäljningen av begagnade båtar och nya båtar också. Så vi är glada just nu, säger Hallberg-Rassys vd Mats Eriksson.

Hur ser försäljningen ut annars?

-- Begagnade båtar har definitivt tagit fart sista året. Priserna har sjunkit till så pass lågt. Nybåtsförsäljningen står lite och stampar, men på sikt kommer den igång också när försäljningen av begagnade båtar har tagit fart, säger Mats Eriksson.

Hur mår båtbranschen?

– Vi mår efter omständigheterna bra. Jämfört med andra branscher har vi väldigt få konkurser. Det är klart, när det drabbar en ö som Orust så här så är det ju extra jobbigt. Men om man ser till antalet konkurser totalt sett i Sverige så ligger ju vi väldigt lågt, säger Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista