Handlare på Nordby shoppingcenter är inte oroliga över valutaförändringen. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio

Norska kronan tappar - men ingen oro vid gränsen

Nu har det blivit dyrare för norrmännen att handla svenskt. Den norska kronan har tappat värde mot den svenska och ligger på sin lägsta nivå på nio år.

Norrmännen får i dag betala drygt 91 norska kronor för en svensk hundralapp. En av förklaringarna är en viss nedgång i norsk ekonomi.

Men Norges centralbank ska också medvetet försökt få ner växelkursen för att stärka konkurrenskraften.

Men de svenska företagen som lever på gränshandeln är inte oroliga för att valutan ska påverka intäkterna.

– Om man får betala 90 eller 95 norska kronor för en svensk hundralapp spelar mindre roll när många varor kostar hälften av vad de gör i Norge, säger Ståle Lövenheim, chef för Nordby shoppingcenter i Svinesund, till TT.

Gränshandeln Norge/Sverige

Gränshandeln mot Norge omsatte 23 miljarder kronor förra året, varav dagligvaror stod för 15 miljarder kronor och sällanköpsvaror för 8 miljarder kronor.

Norrmän handlar mest i orter i Värmland, norra Bohuslän och Jämtland.

Maximat Nordby utanför Strömstad har högst omsättning bland alla dagligvarubutiker i hela Sverige, 975 miljoner kronor. Tvåan Nordby Supermarket sålde för 802 miljoner kronor, enligt en genomgång av Fri Köpenskap.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".