Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio

Uddevalla vill ha kamera istället för nattlig tillsyn inom hemtjänsten

1:39 min

Att bli filmad när man sover låter kanske inte så lockande. Men vid tillsynsbesöken inom hemtjänsten råkar ofta personalen väcka den sovande personen. Snart kan en videokamera i sängkammaren vara ett alternativ.

– Här är visningslägenheten BoTryggt som är full med smarta ting, skrattar Margareta Olsson som är enhetschef på Anhörigcentralen och släpper in mig i genom en vad som ser ut som en vanlig ytterdörr.

De smarta tingen i den obebodda lägenheten är tänkta att minimera problem i vardagen för personer med olika funktionsnedsättningar. Margareta Olsson som är enhetschef på Anhörigcentralen visar runt och berättar att ett sådant problem ofta uppstår när hemtjänsten gör sina nattliga tillsynsbesök.

– Då kommer vi till dig vid tvåtiden och ska bara titta så att allt är bra, inte väcka dig. När vi har gjort det så går vi och precis då, när vi stänger dörren efter oss, så vaknar Kalle och har jättesvårt att somna om.

För att Kalle ska kunna sova tryggt utan att bli väckt så hoppas Margareta på en kamera som står i bokhyllan i sovrummet.

– Den här kamerna går också igång klockan två, den står inte på hela natten utan bara när vi har ställt in den. Då kan vi titta på Kalle och se att han sover gott. Då har vi sluppit ett hembesök. Och Kalle väljer själv om han vill ha kameran eller inte.

Demostrationskameran här är än så länge den enda i Uddevalla eftersom det krävs politiskt beslut för att få testa kamerorna inom hemtjänsten. Men Margareta tror starkt på den här lösningen.

Själv undrar jag om det här med att slippa göra hembesök inte är en sorts besparingsåtgärd.

– Nej det är det inte. Tvärtom kan jag se att det ligger kvalitet i det. Inom hemtjänsten finns ju också Gustav som ska på toaletten klockan två. Då skyndar vi först förbi Kalle och ser att han sover gott och sen skyndar vi och hjälper Gustav. Med kamerna kanske Gustav kan få ett par minuter till på sig eftersom vi inte skulle behöva åka förbi Kalle.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista