Pierre Toros, Sonia Anjas och Huda Al-Qariab. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Dals-Ed

Ökad oro hos syriska flyktingar här

1:33 min

Efter den senaste utvecklingen i Syrien med en gasattack i Damaskus som kanske dödade mer an 1000 människor ökar oron hos syriska flyktingar här.
Huda Al-Qariab har sin brorsbarn och deras mamma kvar i Damaskus.

- Några vänner till min bror ser till min brors fru och barnen, säger Huda Al-Qariab. Brorsfrun och två barn finns kvar i ett gammalt palestinskt flyktingläger i Damaskus. Dit flydde deras föräldrar efter sexdagarskriget.

Och det är den enda kontakt den övriga familjen har.

Hennes bror kunde fly till Jordanien med två av barnen men de andra blev alltså kvar.

Huda Al-Qariab bor i Ed med två av sina barn, hennes man och deras två andra barn är i Turkiet och hon längtar så hon blir sjuk efter dem säger hon.

Huda Al-Qariab har fått uppehållstillstånd men väntar otåligt att få besked om de kan återförenas här.

Pierre Toros och Sonia Ajnas bodde i Aleppo, han var restauratör och hon var lärare i arabiska men allt de hade är borta eller beslagtaget av de stridande parterna.

De behandlar människor som skit, säger Sonia Ajnas som inte känner någon sympati för någon av de stridande parterna.

- De försöker flytta oss 100 år tillbaka i tiden, säger hon.

Deras oro för de som är kvar i Syrien blandas med oron för den egna framtiden. De flydde först till Italien och ska enligt Dublinkonventionen skickas tillbaka dit men från vänner, som bor där, får de höra att Italien inte tar emot flyktingar på ett värdigt sätt.

De vill skapa sig ett liv här för att återvända är omöjligt.

- Det går inte att ha ett liv där längre, säger Sonia Ajnas efter utvecklingen med användningen av kemiska vapen ser mörkt på framtiden för syrierna som tvingas vara kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista