Resteröds kyrka. Arkivfoto: Carina Lindskog/P4 Väst

Inte mycket till val i kyrkovalet

Om knappt tre veckor är det dags för kyrkovalet för Svenska kyrkan. Men det är inte säkert att du har några valmöjligheter i din församling, i sex av 30 församlingar i P4 Västs område finns det bara ett alternativ att rösta på.

Alternativen är oftast få när det är dags att välja de som ska styra i din församling om du är medlem i Svenska kyrkan. I sex av 30 församlingar inom P4 västs område finns det bara ett alternativ att rösta på när det gäller kyrkofullmäktige. Inte mycket till val. Och ändå är det där man styr den del av kyrkan som märks i vardagen som kyrkans barntimmar och diakoni.

Desto fler alternativ blir det i valen till Svenska kyrkans två andra nivåer, Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet. Där hänger de politiska partierna kvar, och till exempel Sverigedemokraterna utnyttjar kyrkovalet för att marknadsföra sitt parti. Däremot går det inte att rösta på Moderaterna eftersom det partiet inte ställer upp i kyrkovalet. Fast på sina håll finns det moderata politiker kvar i en ny grupp som heter Borgerligt alternativ.

Det har varit runt tolv procent av Svenska kyrkans medlemmar som röstat i de senaste valen. Med andra ord ett relativt okontroversiellt val som inte rör upp känslor. Trots det, finns det en stor fråga och det är om kyrkan i framtiden ska styras av opolitiska samlingslistor och grupperingar eller av härdade partipolitiker. Socialdemokraterna har tagit ställning och satsar hårt nationellt med förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin i spetsen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".