Arkivbild: Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio
Nobel & Myrbäck

Polisen Björn Andersson: Därför är mörka Internet bra

7:41 min

– Att skicka mejl utan kryptering är som att skicka vykort i stället för slutna brev. Det menar IT-brottspolisen Björn Andersson som tycker att fler borde använda sig av krypterade tjänster.

Droghandel och förmedling av barnporr. Det är exempel på vad som pågår på det så kallade Dark internet, ett krypterat nätverk. Men i grunden är ett anonymt internet bra, säger Björn Andersson, IT-brottsspecialist på polisen.

Syftet med Dark internet, eller mörka internet, är att människor i diktaturer anonymt ska kunna kommunicera med omvärlden. Tjänsten är sponsrad av bland andra det svenska biståndsorganet Sida.

Men nackdelen är att människor också kan begå grova brott, bland annat sprida barnporr, knarkhandel och människohandel. Trots de baksidorna tycker IT-brottsspecialisten Björn Andersson är Dark internet är något som är bra.

– Fler borde använda sig av krypterade tjänster, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista