Havskräftorna är svårfångade i år. Foto: SVT Bild.

Dyra kräftskivor med svårfångade kräftor

Årets kräftskiva kan bli dyr då både sötvattenskräftorna och havskräftorna har varit svårfångade. Det minskade antalet kräftor tillsammans med en stor efterfrågan har gjort att priserna har stigit.

En av orsakerna till att yrkesfiskarna har fått sämre fångst än tidigare år kan vara att kräftorna har bytt skal senare än vanligt. 

När havskräftan ömsar skal så vill den vara i fred, är inte lika aktiv i jakten på mat och fastnar därför inte lika lätt i fiskarnas bur eller trål.

TT

Fråga

Fakta: Historiska kräftor

I Sverige var kungarna Erik XIV och Johan III under 1500-talet tidiga förespråkare för att äta kräftor.
Kräftor ansågs länge vara mat för fint folk. Dagens kräftskivor bottnar i en högborgerlig sed från 1800-talet.
Sverige var fram till 1907 – då kräftpesten slog till – en ledande aktör på den europeiska kräftmarknaden.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista