Foto: Filippa Bohlin/P4 Väst

Arbetssökande: Bermudez-Svankvists gräddfil är inte okej

1:54 min

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist plockades bort från sitt jobb av Regeringen. I samma andetag fick hon ett nytt jobb på Regeringens eget kansli. Detta provocerar arbetslösa vi möter i kön på Arbetsförmedlingen i Trollhättan.
– Det är för jävligt, säger en tidigare Saab-anställd.

– Nu har jag ju inget jobb, men hade jag fått sparken, inte hade jag fått några pengar eller ett nytt jobb på en gång. Det var bara att gå till Arbetsförmedlingen, säger hon.

Efter Saabkonkursen har kvinnan som vill vara anonym, istället för jobb upplevt ett ökande obehag i kontakterna med Arbetsförmedlingen.

– Gör du inte det och gör du inte det, så drar vi in a-kassan. Kommer du inte på det mötet, så drar vi in a-kassan, berättar hon.

Det ringlar sig en lång kö av arbetssökande i Arbetsförmedlingens lokaler i Trollhättan. Flera har reagerat på generaldirektörens agerande och påföljande nya anställning på Regeringskansliet.

– Det tycker jag är helt fel, att hon har så mycket lön och gör sådana saker när det finns så många arbetslösa. Då finns det bättre saker att lägga pengarna på, säger Elisabeth Mattsson.

Hon är inte heller nöjd med den service hon fått av Arbetsförmedlingen.

– Jag tycker att det borde finnas mer utbildningar som kunde leda till att man kunde få ett färdigt jobb, att de samarbetade med Komvux till exempel, säger hon.

Näste man i kön heter Jack, han har inte så mycket synpunkter på Angeles Bermudez-Svankvist och tror inte han han kommer att påverkas av vem som så småningom efterträder henne, men inte heller Jack är helt nöjd med den hjälp han blivit erbjuden av Arbetsförmedlingen.

– Det fungerar okej, men inte hundraprocentigt, säger han och menar att en del av de anställda på AF inte riktigt verkar veta vad som gäller och att de borde få kompetensutveckling.

Chefen för Arbetsförmedlingen i Trollhättan, Anders Paulsson tycker inte heller att det är avgörande att Bermudez-Svankvist fick gå. Det spelar mindre roll vem som är generaldirektör för myndigheten.

Verksamheten styrs huvudsakligen av det regleringsbrev som kommer varje år från Arbetsmarknadsdepartementet, menar han. Ett brev som de senaste åren har inneburit ett bredare uppdrag, som folk kanske inte förstår, därav förtroendekrisen.

– Läser man på skylten står det Arbetsförmedling, men uppdraget är ju betydligt bredare än bara Arbetsförmedling. Man förväntar sig en sak, men så har vi ett annat uppdrag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista