Gymnasieskolan Agneberg i Uddevalla. Foto: Susanna Nemeth/Sveriges Radio

De teoretiska programmen lockar på gymnasiet

1:15 min

Gymnasieeleverna väljer gärna gymnasieprogram som leder till högskolan. De yrkesförberedande programmen är inte lika populära.

– Jag tycker det är kul med engelska och jag har tänkt läsa vidare inom ekonomi. Därför passade det bra att jag valde en blandning, säger Victor Strömwall som läser ekonomi med internationell inriktning i Uddevalla.

Det finns en tendens till att färre elever i Fyrbodal jämfört med förra året har valt estetprogrammet men annars finns det inga stora svängningar när det gäller elevernas val till gymnasieutbildning.

Trollhättans och Vänersborgs gymnasier är numer samlade i ett gemensamt kunskapsförbund och där är Karl-Olof Petersson verksamhetschef för gymnasiet.

– Trenden ser ganska lika ut nu som när gymnasiereformen genomfördes 2011. De högskoleförberedande programmen går ganska starkt. Vi ser ett tapp på yrkesprogramsidan, säger Karl-Olof Petersson.

Kunskapsförbundet Väst har haft en lyckad första start och fått 1 000 fler elever än de hade hoppats. Genom samarbetet hoppas politikerna på ett starkare gymnasium i regionen.

– Vi fyller upp vår organisation och kan tillfälligt stanna intagningen på en ort och förstärka den på en annan. Det känns som om vi får fler möjligheter i den volym vi har nu än när gymnasieskolorna fungerade var för sig, säger Karl-Olof Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista