Mörka moln kan ställa till det för den som inte är förberedd på att det ska bli dåligt väder. Foto: Cajsa Vingros Carlson/Sveriges Radio

Nu ska väderprognoserna bli säkrare

1:42 min

Nästa år kommer väderprognoserna för olika platser i Sverige att bli säkrare och mer detaljerade när SMHI inför en ny modell för att förutse vädret.

Den nya modellen är en högupplöst meteorologisk modell som kommer att göra prognoser för många fler punkter i landet än idag.

– Vi vill ju ha så mycket information som möjligt för att ge en så bra prognos som möjligt, så det är för att fånga de lokala variationerna som vi gör det här, säger Fredrik Linde som är prognoschef på SMHI

Kanske har du märkt att det råkar regna just hos dig, även om prognosen säger noll millimeter. Det kan vara precisionen eller upplösningen det handlar om och som nu förbättras för första gången sedan 2006.  

I SMHI:s nya vädermodell som införs nästa år blir det två kilometer mellan varje punkt på jordytan där det kommande vädret beräknas, i stället för fem kilometer som idag. Men även i den nya modellen kommer det att finnas osäkerheter om vädret, säger Fredrik Linde.

– När en kund eller allmänheten går in på en ortsprognos så ska man där kunna få ett komplement som till exempel säger att "det mest troliga är att du får uppehåll, men det finns en tjugo procents risk för nederbörd, för vi ser att i närområdet finns det skurbetonat väder".

Och i den gamla modellen hade man kanske inte sett de här skurarna för just den orten?

– Nej, det är anledningen till att vi går mot mer högupplösta modeller, för att fånga de lokala variationerna på ett bättre sätt.

SMHI kommer att köra den nya högupplösta vädermodellen tillsammans med Norges Meteorologiska Institut, vilket innebär att en annan mycket stor vädertjänst i svenskars mobiler och datorer, yr.no, kommer att ha samma meteorologiska grunddata för sina prognoser om svenska orter.

Men att samma modell ligger i botten innebär inte att det ifrån nästa år blir exakt samma väder som SMHI och YR kommer att presentera på sina sajter och appar, säger Fredrik Linde.

– Varje land kommer delvist att köra sina egna modeller i alla fall, och i det här fallet är det själva presentations- eller visualiseringstekniken som skiljer en hel del också, vilket gör att det kommer att skilja sig i alla fall.

Ytterligare en nyhet är att SMHI:s väderdata från nästa år blir fria att använda även för andra, till exempel för företag som vill presentera specialprognoser för energistyrning av hus eller för de som vill ut och flyga skärm, säger Fredrik Linde, på SMHI.

Hör mer om väder och vädersajter i Vetandets värld idag kl 12.10 i P1

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista