Rossana Dinamarca och Camilla Waltersson Grönvall har olika syn på läxhjälp. Foto: Riksdagen

Politiker oense om betald läxhjälp

4:48 min

Att köpa läxhjälp blir alltmer populärt, inte minst efter att möjligheterna till rut-avdrag utökats. Camilla Waltersson Grönvall (M) tycker att allt som är positivt vad gäller läxhjälp är bra, medan Rossana Dinamarca (V) tror att det leder till ökade skillnader mellan olika barns möjligheter att få hjälp.

Läxhjälp till salu blir alltmer populärt. De fyra största företagen i branschen ökade förra året sin omsättning med 40 procent och från och med i år får man också göra rut-avdrag för läxhjälp.

Läxhjälpsbranschen blomstrar sedan rut-avdraget började gälla för hjälp med barnens pluggande. Under förra året hade de fyra största företagen en omsättning på drygt 59 miljoner kronor, skrivet Svenska Dagbladet.

Branschorganisationen Almega bedömer att hela läxhjälpsbranschen i dag omsätter någonstans mellan 50 och 100 miljoner kronor per år.

Lärarfacken vill att skattepengarna i stället läggs på resurser i skolan.

Rossana Dinamarca (V), riksdagsledamot från Trollhättan, som sitter i Utbildningsutskottet, tycker inte att föräldrarnas inkomst ska avgöra vilken hjälp skoleleverna kan få.

– Skillnaderna mellan elevernas skolresultat ökar än mer än tidigare. Och det handlar inte längre bara om vilken utbildningsbakgrund föräldrarna har, utan om hur tjock plånbok man har, säger Dinamarca.

– Det stora bekymret är att vi har svårt att komma tillrätta med kunskapsresultaten i skolan. Allting som är positivt när det gäller läxhjälp är bra, menar Camilla Waltersson Grönvall (M), riksdagsledamot från Lilla Edet, som också sitter i Utbildningsutskottet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista