1 av 2
Enligt vapenexperten Bo Janzon rör det sig om en gammal sprängvinggranat. Foto: Peter Wallberg.
2 av 2
Foto: Peter Wallberg.

Vapenexpert om granaten: Lite tur hade han

1:12 min

I går bokstavligen snubblade dykaren Peter Wallberg på en granat i den torrlagda Holmasjön i Lysekils kommun. Enligt vapenexperten Bo Janzon handlar det troligen om en skarp laddning.

-- Den ser ut precis som en gammal sprängvinggranat av modellen 29.33 som förr användes av svenska försvaret, säger Bo Janzon som tidigare varit chef för vapenavdelningen på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Modellnumret anger årtal så den togs i bruk i början av 30-talet. Den gula färgen indikerar att den sannolikt är sprängladdad. Det första man ska göra om man träffar på en sådan här granat är att inte röra den, och att sedan spärra av området verkar väldigt välbetänkt.

Dykaren Peter Wallberg trampade på den, hur nära var det att något allvarligt hände?

 – Det kan man aldrig veta, en blindgångare som inte utlösts kan i princip utlösas av minsta rörelse. Samtidigt så brukar de sluta fungera om de ligger i vatten en längre tid. Men lite tur kanske han hade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista