Arkivbild: Christine Olsson/Scanpix
P4 Förmiddag

Konsumentvägledare: Var försiktig med att lämna ut kontokortsuppgifter

"Det är inget vi rekommenderar"
4:10 min

Lämna bara ut numret till ditt kontokort när du handlar med ett välkänt företag som du litar på. Annars finns risken att du blir av med dina pengar. Det varnar konsumentvägledaren Kristian Bäckman i Uddevalla.

Ofta ombeds vi som konsumenter att lämna ut nummret till våra kontokort när vi till exempel hyr en bil på semestern. Företaget drar sedan hyrsumman från kontot.

Men det finns ingen garanti för att inte uppgifterna om kontonumret sedan finns kvar hos företaget och i värsta fall kan det leda till att mer pengar plockas från kontot, avsiktligt eller av misstag.

– Det kan man aldrig gardera sig mot. Det gäller att kolla sitt saldo och sina kontoutdrag och göra affärer med välkända företag. Är det ett stort, välkänt, svenskt företag är risken ganska liten att bli lurad, säger Kristian Bäckman.

För den som ändå vill minimera risken har han han en lösning.

– Använd ett separat kontokort för den sortens betalningar där du inte har så mycket pengar. Då förlorar du i alla fall inte allt om du trots allt blir lurad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".