Arbetsförmedlingen. Foto:Rebecca Nygren/Sveriges Radio

Fackförbund slår larm: Arbetsförmedlingens anställda är pressade

ST-facket: Vi är väldigt kontrollerade
1:38 min

Förtroendet för Arbetsförmedlingen är på fallrepet och kritiska röster hörs från många håll. Även anställda inom myndigheten är missnöjda. Arbetsmiljöansvarige på fackförbundet ST, Fredrik Andersson, säger att förbundet noterar fler korta sjukskrivningar och ser en risk att läget förvärras.

– Det min oro och det är framförallt de många signaler man får från medarbetare runt om i landet som talar om att de mår dåligt och känner sig pressade, säger Fredrik Andersson på fackförbundet ST.

Signalerna talar om för hög arbetsbörda, ett splittrat uppdrag och inte minst ökad kontroll av de anställda.

– Vi är väldigt kontrollerade, dels från uppdragsgivaren, men också från ledningen i hur vi sköter vårt jobb, berättar Fredrik Andersson, och talar också om datasystem och formulär i mängder som måste fyllas i korrekt.

Arbetsförmedlingen fungerar för dåligt. Det verkar många vara överens om och förutom de anställda, drabbas förstås de arbetssökande. Så här sa till exempel en före detta Saabanställd om Arbetsförmedlingen när P4 Väst intervjuade henne.

– Jag tycker att det har fungerat skit med Arbetsförmedlingen, det är bara hot, hot, hot.

Fredrik Andersson tror att detta missnöje från Arbetsförmedlingens kunder påverkar förmedlarna och förvärrar deras känsla av maktlöshet.

– Ja, självklart påverkar det att man inte kan ge den service som man egentligen vill. Det anställda vill är att träffa arbetssökande och matcha dem mot arbetsgivare. Kan man inte göra det blir det ju en frustration där också, säger han.

Inte heller arbetsgivare och fackförbund litar på Arbetsförmedlingen som jobbförmedlare längre.

IF Metall har beslutat att utöka sin kompetensbank för jobbförmedling för att få ett rikstäckande alternativ till AF. Det är en fortsättning på Kompetensbanken som startade på försök i norra Älvsborg för tre år sedan.

Fredrik Larsson på ST hoppas nu att Arbetsförmedlingens nya generaldirektör, men kanske framförallt Arbetsmarknadsdepartementet ser till att Arbetsförmedlingen får göra skäl för sitt namn framöver.

– Det handlar om att ta ett steg tillbaka och titta på vad vi ska göra. Vi ska förmedla jobb. Vi ska träffa arbetssökande och vi ska träffa arbetsgivare. Jag tror att det är det vi ska göra. Sedan kan det finnas sidospår som man också kan jobba med, men renodla uppdraget tror jag är viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".