Zhu Yibin från Kina börjar studera på Högskolan Väst idag. Foto: Johan Blixt/ Sveriges Radio.

Högskolan Väst i Trollhättan lockar fler internationella studenter

"Det är så trevligt här"
1:35 min

I dag är det studiestart på Högskolan Väst och till introduktionsdagen kommer 140 studenter från världens alla hörn. Den största gruppen internationella studenter kommer från Kina.

En av de kinesiska studenterna är Zhu Yibin som kommer från Shanghai i Kina. Han ska läsa ekonomi och ser det som en utmaning att lära sig om en annan kultur. Han kom till Trollhättan och Högskolan Väst igår och ska under dagen börja sina studier. Han har fått ett gott första intryck av Sverige.

– Det är så trevligt här säger han, och det är träd överallt. Vart jag än går ser jag träd och vattnet här är rent, jag kan dricka det direkt.

Zhu Yibin är en av 40 studenter som kommer från just Kina till Högskolan Väst i år. Sammanlagt kommer 140 studenter, och möjligen ett tiotal till med sena ansökningar, från världens alla hörn.

Från USA, Kina och Marocko, till Pakistan, Tyskland och Polen. Det är en viss ökning från förra året berättar Maria Macdonald, Internationell koordinator på Högskolan Väst.

– Sedan de införde avgifter på studier hösten 2011 har det gått ner av de betalande magisterstudenterna, men sedan vi börjat jobba med marknadsföring för internationella studenter till magisterprogrammen så har det faktiskt gått upp succesivt. Det tar ju tid sånt arbete, men det har ökat och fortsätter att öka, säger Maria Macdonald.

Hon säger att det ger mycket i utbyte att ta emot många internationella studenter och menar att de är tacksamma över att vara där. Maria Macdonald säger också att språkbarriären inte brukar vara något större problem.

– Den löser man med lite ambition, dels från lärare dels från studenter. Många studenter kan prata väldigt knackig engelska när de kommer hit, men man blir förvånad över att se hur snabbt de plockar upp den, säger Maria Macdonald. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".