ÖB på besök hos röjdykarna i Skredsvik

1:30 min

Under dagen har Sveriges överbefälhavare Sverker Göransson gjort ett förbandsbesök på Röjdykardivisionen i Skredsvik i Uddevalla kommun. Med sig hade han Cecilia Widegren, ordförande i riksdagens försvarsutskott.

– Det är viktigt att vi är ute i sjömäns, dykare och officerares vardag, säger Cecilia Widegren, ordförande i riksdagens försvarsutskott. 

– Röjdykardivisionen här utanför Uddevalla är en viktig specialenhet som Sverige har byggt upp under längre tid och som vi fortsatt måste kvalitetssäkra och jobba för att behålla och för att kunna rekrytera nya medarbetare. Det är viktigt att höra deras ord och tankar om arbetet.

Vad fick ni göra?

– Vi fick gå igenom både den utbildning och de övningar som man genomgår men också den skyddsutrustning som krävs vid dessa väldigt specialiserade och svåra uppdrag. Vi fick också se ett par tänkbara scenarion som kan utspela sig. Man kan tänka sig ett scenario då en bombattrapp kommer in i HMS Kalrskrona som nu har bevakat piraterna utanför somalias kust som påverkar svensk exporthandel. Om en bomb kommer in  på något sätt till exepmel fellastad, hur agerar man och vilka förmågor har vi för att hantera en sådan situation? Det är väldigt viktigt att faktiskt se och inte bara höra vilka förmågor vi har och jag är mycket imponerad av det jag har sett och upplevt idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista