Essam El-Naggar. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio

Kommunalrådet Essam El-Naggar om kritiserat Egypten-uttalande: Ett missförstånd

1:14 min

Det skedde ett missförstånd när Uddevallas folkpartistiska kommunalråd Essam El-Naggar beskrev militärens beskjutningar av motståndare som "olyckligt men oundvikligt", enligt honom själv. Han säger att han vara redovisade vad folket och militären i Egypten sa.

Liberala ungdomsförbundet Väst kräver att kommunalrådet Essam El-Naggar avgår då han enligt ungdomsförbundet inte tar tillräckligt avstånd från våldet i Egypten och verkar inte ställa upp på grundläggande värden som yttrandefrihet för alla.

Essam El-Naggar själv menar att allting var ett missförstånd och att han inte står bakom att militären avsatt president Morsi. När han sa att militärens beskjutningar av motståndare på Tahrirtorget var oundviklig, så berättade han vad militären tyckte och vad majoriteten av folket ansåg enligt egyptiska medier.

– Utifrån den beskrivningen har jag sagt att det var olyckligt, men oundvikligt när man började att skjuta, säger Essam El-Naggar. 

Hur står du då i frågan?

– Jag själv står bakom att Egypten ska vara ett civilt land och aldrig styrt militärt.

Är det här ett steg på vägen mot det?

– Jag hoppas det. Egypten behöver hjälp.

Men då är du alltså för militärkuppen?

– Nej. Jag är inte för en militärkupp överhuvud taget. Jag är för att det ska vara styrt som det egyptiska folket står för.

Ska du avgå?

– Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista