De arbetslösa kommer få hjälp av 100 nyutbildade handledare. Några av de handledarna är Lennart Augustsson utbildningskonsult, Helene Johansson och Stefan Örn på Åmåls kommun. Foto:Charlotte Andersson, Sveriges Radio

Arbetslösa i norra Dalsland ska skapa företag efter egen förmåga

1:15 min

66 långtidsarbetslösa i norra Dalsland och Säffle ska få utbildning till företagare. Det kan innebära en helt ny framtid – tack vare pengar från EU.

– Vi är en region som har svårt att få ut de arbetslösa och framförallt har vi rätt många äldre arbetslösa. Nu gäller det för folk att efter eget huvud hitta på egna saker, säger Stefan Örn vid Åmåls integrations- och arbetsmarknadsförvaltning.

Pengarna till satsningen kommer från EU:s socialfond och täcker dels utbildning för handledare i Bengtsfors, Dals-Ed, Mellerud, Åmål och Säffles kommuner. Den andra delen är utbildning vid tjugofem tillfällen för de långtidsarbetslösa.

Det kallas för sociala företag eftersom det handlar om att kunna driva ett företag efter sin egen förmåga vilket kan vara fyra timmar om dagen. Men det är riktiga företag som får stöd och råd om och när de startat.

– Syftet med det här är inte att de ska starta ett företag utan tanken är att de ska undersöka om de ska starta ett företag eller inte, säger Lennart Augustsson som är utbildningsansvarig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista