Nytt flyktingboende i Vänersborg blir störst i landet

Restad gård i Vänersborg kommer att få landets största asylboende för flyktingar. Det framgår av Migrationsverkets beslut om vilka anläggningar man vill använda för den nya ström av flyktingar som väntas komma till Sverige nu, bland annat från kriget i Syrien.

Det kommer många flyktingar till Sverige just nu, ungefär dubbelt så många som i vintras. Och nu står det alltså klart vilka tillfälliga boenden som Migrationsverket kan tänka sig att anlita under det närmaste året.

Flera av flyktingbostäderna i Västsverige fick hård kritik förra året, bland annat för att barnfamiljer fick trängas i kalla och läckande campingstugor med gemensamma toaletter långt från bostaden. Många visade sig också bli väldigt dyra.

Men nu skärper Migrationsverket sina krav, och i den här upphandlingen har man satt ett tak för vad det får kosta. Man kräver också till exempel att det ska finnas ansvariga för anläggningen på plats på heltid, och en viss minimiyta per person.

Den här gången finns det också nya boenden, till exempel 579 platser i fem olika anläggningar på Restad Gård i Vänersborg. Det blir därmed det i särklass största flyktingboendet i landet.

Nya som bostäder för asylsökande är också Heljerödshemmet utanför Hunnebostrand med 55 platser, och Håveruds hotell i Mellerud. Bland dem som får fortsatt förtroende att ta emot flyktingar finns Tjörnbro Park med 80 platser och Åtorps Herrgård i Munkedal, med 200.

Däremot får inte ägarna till det gamla ålderdomshemmet på Bokenäset fortsätta ta emot flyktingar, eftersom deras anbud var för dyrt.

Anbudsgivarna har nu tio dagar på sig att överklaga beslutet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista