Serieficktjuvar kommer begäras häktade för över 50 stölder. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
VÅRGÅRDA

Gäckande ficktjuvar greps av pausande polis

1:26 min

Två ficktjuvar som jagats av polisen i hela Europa åkte i veckan fast av en ren slump. Specialpolisen Kent Karlsson har en hel pärm om just de tjuvarna, och när han tog en nypa luft fick han se dem på stan.

I Vårgårda finns polisens Circagrupp – en specialgrupp som utreder seriebrottslighet mot äldre.

Kent Karlsson jobbar i gruppen och i veckan satt han och tittade på ett fall som gäckat polisen i flera år - två bulgariska kvinnor i 30-årsåldern som reser runt och stjäl plånböcker från äldre. Bland annat har stölderna skett i Vänersborg.

Det var inte förrän Kent bestämde sig för att ta en nypa luft som allt lossnade.

– Då mötte jag två tjejer som kom och gick där, som verkade bekanta. Då klack det till – det måste vara de jag precis satt och jobbade med på datorn innan jag gick ut, säger polisen Kent Karlsson.

Efter att Kent sprungit in och dubbelkollat gensköts kvinnorna utanför en butik i Vårgårda. De greps vid en bulgarisk bil som observerats vid en stöld i Borås 2012.

En man i bilen greps också, och alla tre sitter nu anhållna misstänkta för grova stölder från äldre. De kommer troligen att begäras häktade.

– Det kan ju inte bara hända. En trio som åker runt i hela Europa, stannar till i en liten ort och där sitter en polisman med en hel pärm om dem. Det är svårt att ta in, säger polisen Kent Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista