Elevinternat vid internatskolan Lundsberg efter att skolinspektionen låtit meddela att skolan skall stängas, efter uppgifter tidigare i veckan om att minst två pojkar utsatts för misshandel med ett strykjärn. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Tidigare internat-elev om Lundsberg: Det har spårat ur

"Oacceptabelt"
2:12 min

Trollhättebon Theodor Ahrenberg, gick på internatskolan Solbacka under 60-talet. Och han känner igen bilden av internatskolorna i debatten runt Lundsberg.

– Jag vill påstå att det handlar om traditioner, med det har naturligtvis spårat ur, säger Theodor Ahrenberg.

Theodor Ahrenberg är nu pensionerad idrottslärare och var vice ordförande i elevrådet på Solbacka under samma år som Jan Guillou gick där.

– Jag är för nollning men under acceptabla former, jag kan mycket väl tänka mig nollning. Men inte accepterar jag att man använder strykjärn och bränner ryggarna, säger Theodor Ahrenberg

Vad är skälet till nollning?

– Det kan skapa en viss sammanhållning och känner att "det här är min skola", men under sunda acceptabla former som dagens samhälle accepterar.

Var det nödvändigt för Skolinspektionen att stänga Lundsberg?

– Ja för att få ett stopp på det här kan jag förstå det, säger Theodor Ahrenberg men betonar även att det är onödigt med kollektiv bestraffning eftersom långt ifrån alla elever kan hållas ansvariga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".