1 av 2
Roland Karlsson är återigen kommunalråd i Lysekils kommun. Foto: Filippa Bohlin/Sveriges Radio
2 av 2
Men i kväll är det dags för kommunfullmäktigemöte och då kan situationen förändras. Foto: Filippa Bohlin/Sveriges Radio

Roland Karlsson tillbaka i Lysekils stadshus – men i kväll väntar nyval

Lysekilsbor: Det är lite snurrigt i politiken
2:20 min

Lysekils avsatte kommunalrådet, folkpartisten Roland Karlsson, är tillbaka som kommunstyrelsens ordförande sedan en vecka. Det sedan domstol slagit fast att han fick gå på fel sätt i slutet av april. Men redan i kväll kan hans återinträde som kommunens starke man vara över. 

Bland Lysekilsborna upplevs politiken som rörig. 

– De verkar inte få någon ordning på det, säger Lysekilsbon Pia Forsberg

I kväll är det möte i kommunfullmäktige och då ska det ske nyval till alla nämnder, styrelser och ordförandeposter.

Den nya majoriteten, fempartigruppen, bestående av Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Skaftöpartiet och Vänsterpartiet har då ett gemensamt förslag och kommer med stor sannolikhet att nominera Mats Karlsson (M) till ny ordförande i kommunstyrelsen och Jan-Olof Johansson (S) till vice ordförande.

Men inget är givet förrän efter kvällens möte är Mats Karlsson noga med att poängtera när han pratar med P4 Väst. Av 41 ledamöter i fullmäktige har alla  förslagsrätt och sedan blir det omröstning.

– Vi får invänta beslutet, säger Mats Karlsson och utesluter inte att kvällens möte blir turbulent.

– Möjligheten finns ju men jag hoppas att det kommer att lösa sig, säger Mats Karlsson.

Förutom den valtekniska samverkan har fempartigruppen också kommit fram till vissa överenskommelser runt ekonomin och rutiner för den framtida beslutsgången i nämnderna framöver.

Detta hoppas Mats Karlsson att de kan presentera på en presskonferens när valen väl är över.

– Jag hoppas att vi löser detta för kommunens bästa, vi måste kunna fatta beslut, säger han.

För Roland Karlsson ligger datumet 25 april, då han blev avsatt, kvar och maler säger han. Men han menar att det inte är lika viktigt längre.

– Det viktiga är de besluten som kommer ikväll, att vi får en politisk konstellation som kan leda kommunen fram till nästa val, säger Roland Karlsson. 

Ska jag tolka det då som att Folkpartiet och Centerpartiet inte kommer att försöka sätta käppar i hjulet för det förslag som föreligger från valberedningen?

– Nej, det förutsätter jag att vi inte gör. Vi har ju pratat ihop oss och det skulle ju vara förödande, säger Roland Karlsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".