1 av 2
Kommunalrådet Gunnar Lidell (M) i Vänersborg. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio
2 av 2
Restad gård där det stora asylboendet ska ligga. Foto: Restad gård

Kommunalrådet Gunnar Lidell positiv till rekordstort flyktingboende i Vänersborg

1:28 min

På grund av Migrationsverkets diskreta upphandling var beskedet om flyktingboendet på Restad gård ganska oväntat för kommunalrådet Gunnar Lidell (M). Men även om han inte har haft så mycket att säga till om så är han positiv till att tomma lokaler kan hjälpa behövande människor.

Kriget i Syrien drabbar många civila och efter förra veckans kem-vapenattack så väntas antalet syriska flyktingar till bland annat Sverige öka. Migrationsverket förbereder sig nu och planerar Sveriges största flyktingboende i Vänersborg.

Wafaa Abdallah kom hit för tio år sen och bor nu i Uddevalla, men många av hennes släktingar är kvar i det krigshärjade Syrien.

– De väntar varje minut på att det ska komma en bomb, att de ska dö eller att en kvinna ska förlora sitt barn. De vill gärna komma till Sverige men de har inga pengar, och ifall de försöker lämna Syrien så hamnar de i fängelse.

Men Migrationsverket förbereder sig på att många syrier kommer klara av att fly till Sverige. Igår blev det klart att Restad Gård i Vänersborg kommer bli landets största flyktingboende med 579 tillgänliga platser.

– Migrationsverket skriver avtal med vem de vill och behöver inte fråga kommunen först, men kommunen blir ju berörd. Jag tycker väl i det stora hela att det är bra att tomma lokaler i en vacker och lugn miljö kan utnyttjas till att bistå andra människor, säger Gunnar Lidell är moderat kommunalråd i Vänersborg.

Vad har ni fått för reaktioner från kommuninvånarna?

– Man tror ju ofta att det här är något som kommunen hittat på men då har ju jag kunnat svara att kommunen inte direkt har med det att göra i det här stadiet. Men blir planerna verklighet måste vi ju vara med med samhällsfunktioner för människor som uppehåller sig under kortare eller längre tid i Vänersborg. Vi får ju in många hundra varje dygn i Sverige och då får vi försöka fördela dem efter bästa förmåga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista