1 av 2
Lyse industriområde där det dumpades skrot och slamavfall. I dag är området täckt av nästan en meter sten och makadam. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Lyse industriområde i dag. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio

Källor om kommunägda Rambo: Svarta pengar och dumpning av slam i Lysekil

2:40 min

Svarta pengar på skrothantering och dumpning av slamavfall rakt ut i naturen i Lysekil.
– Det har förekommit under flera år, berättar flera källor med insyn i det kommunägda renhållningsbolaget Rambo.

Rambo ägs av de fyra kommunerna Lysekil, Sotenäs, Tanum och Munkedal. P4 Väst kan i dag berätta om hur Rambo och bolagets division Slam & Container misstänks för svarta affärer vid skrothantering och dumpning av slamavfall vid Lyse industriområde. Något som tre källor med full insyn avslöjar för P4 Väst.

– Svartkörningar av skrot förekommer, på konstiga tider, helger och så. Det har gått ett par turer varje månad med skrot som man fått reda pengar för i näven och en handskakning istället för kvitto, berättar en av källorna för P4 Väst.

För det mesta har den berörda chauffören fått en tusenlapp för besväret och blivit tillsagd att inget säga efter att man lossat skrotet på en tipp i närområdet, som inte är Rambos egen.

Vidare berättar de källor som P4 Väst varit i kontakt med att Rambos division Slam & Container dumpat slamavfall på samma område i Lyse under den tid man hyrde mark där.

– Slammet dumpades precis intill där vi samlade ihop skrotet. Vi har också tvättat rent slamflak och spolat ur dem på den här platsen, berättar en av källorna som arbetat i företaget. 

– Jag har sett, jag har hört folk som gjort det och jag har själv gjort det, tömt slambilen där. Det är många kubik som åkt ut där genom åren. Slam som kunnat innehålla oljespill, olika typer av slam både från slutna tankar och industriavfall, ja, lite av varje.

En av källorna berättar om hur alla visste hur fel det var men ingen vågade lägga sig i då det ofta förekom tysta hot till personalen om att man skulle vara lojal mot sin arbetsplats och inte bråka om man ville behålla sitt jobb.

– Jag funderade en gång på att berätta för högsta ledningen men jag vågade inte då jag var osäker på hur högt upp toppen man visste och var med på det.

När P4 Väst konfronterar Slam & Containers divisionschef Rickard Nordblad med uppgifterna medger han att det funnits en så kallad "skrotkassa". I övrigt har det inte funnits några oegentligheter, säger han.

Rambos vd Claes Lundberg säger till P4 Väst att han inte känner till några oegentligheter och att han har förtroende för sina medarbetare.

Rambo och Slam & Container

Renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container ägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanum.

Vet du mer?

Hör av dig till P4 Väst på 0522-67 00 25 eller genom att mejla nyheter.vast@sverigesradio.se. Du kan alltid vara anonym.

Du kan också lämna information anonymt via vår krypterade tjänst #link=352535#.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista