Roland Karlsson blir nu andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Filippa Bohlin/Sveriges Radio

Karlsson tar över efter Karlsson i Lysekil

1:45 min

Det blir moderaten Mats Karlsson som tar över som kommunstyrelsens ordförande i Lysekils kommun efter folkpartisten Roland Karlsson. Det blev klart under kvällens möte i kommunfullmäktige som gick snabbare än väntat.

Lysekils avsatte kommunalråd, folkpartisten Roland Karlsson, har sedan en vecka tillbaka återigen varit kommunstyrelsens ordförande. Det sedan domstol slagit fast att han fick gå på fel sätt i slutet av april. 

Men under kvällen möttes kommunfullmäktige i Lysekil för nyval till alla nämnder, styrelser och ordförandeposter. Enligt Roland Karlsson var det ett positivt möte.

-- Jag tycker att mötet gick bra, det var lugnt och sansat. Jag började med att avsäga mig ordförandeskapet. Hade jag inte gjort det så hade jag kunnat blockera ett eventuellt omval i de fem nämnder som måste göras för att den nya politiska ledningen ska kunna starta sitt arbete i nästa vecka, säger Roland Karlsson.

Ny ordförande blir moderaten Mats Karlsson. Vice ordförande blir socialdemokraten Jan-Olof Johansson medan Roland Karlsson (FP) nu blir andre vice ordförande. 

– Det vi var betjänta av i dag är att vi får en politisk ledning av kommunen. Det har det inte funnits sedan den här kuppartade historien den 25 april. Det är fyra månader och vi har stora och viktiga beslut framåt i tiden. Nu får vi sätta en politisk ledning och kommunens framtid i främre rummet och lägga undan det personliga, det har mindre betydelse i sammanhanget, säger Roland Karlsson.

Roland Karlsson berättar att det rådde stor enighet under mötet, trots förhandsspekulationer om att mötet skulle kunna dra ut på tiden.

– Det var väldigt stor enighet. Jag fick ansvarsfrihet och sedan krävdes inga omröstningar överhuvudtaget. Kommunstyrelsens val gick rakt igenom. Det blev ett snabbare möte än vad många hade trott,  säger Roland Karlsson.

– Nu har vi en ny majoritet som leder kommunen och det var vad vi behövde, säger Roland Karlsson till P4 Väst.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista