Lysekils kommunchef Lena Fischer om kommunägda Rambo: Det är en polisfråga

"Det är djupt tragiskt om uppgifterna stämmer"
4:41 min

Lysekils kommunchef Lena Fischer, som redan i början av juni fick reda på anklagelser om skrotkörningar och avfallsdumpning inom kommunägda renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container, säger nu att P4 Västs uppgifter måste utredas.

Den 4 juni i år fick det socialdemokratiska oppositionsrådet i Lysekil, Jan-Olof Johansson och kommunchefen Lena Fischer kännedom om anklagelserna om skrotkörningar och dumpning av slamavfall inom kommunägda Rambo och divisionen Slam & Container.

– Någon gång här på försommaren blev vårt oppositionsråd Jan-Olof Johansson uppring av en person. Och han berättar att det är saker som inte går rätt till i det här företaget. I Slam & Container. I förlängningen Rambo för de hör ju ihop.

Jan-Olof Johansson informerade Lysekils kommunchef Lena Fisher, som i sin tur tog kontakt med sin kollega i Sotenäs.

Renhållningsföretaget Rambo ägs förutom av Lysekils kommun även av just Sotenäs, men även Munkedal och Tanums kommuner.

Lysekils kommunchef Lena Fischer och kollegan i Sotenäs enades om att be det socialdemokratiska oppositionsrådet i Lysekil, Jan-Olof Johansson, att fråga Rambos ledning om dessa uppgifter stämmer.

Ett par dagar ytterligare in i juni får hon ett andrahandsbesked av oppositionsrådet Jan-Olof Johansson att vd:n för Rambo, Claes Lundberg, lovat och bedyrat att inga oegentligheter har skett vare sig i det kommunägda Rambo eller dess division Slam & container. Och med det muntliga andrahandslöftet sätter man punkt för kommunens vidare granskning.

– Och där är vår del i detta avslutad.

Nu säger Lena Fisher att P4 Västs uppgifter är stort sett nya för henne.

De enda uppgifter Lena Fischer säger sig ha fått sedan tidigare är att det ska ha förekommit svartaffärer i samband med skrothantering. Hon säger sig inte ha känt till anklagelserna om dumpning av slamavfall vid Lyse industriområde.

Men enligt oppositionsrådet i Lysekil, Jan-Olof Johansson, så informerade han kommunchef Lena Fischer om anklagelserna rörande både svartaffärerna och det dumpade slamavfallet.

I dag säger Lena Fischer, efter att ha tagit del av P4 Västs material, att nu krävs handling.

– Det första vi gör nu, eftersom det här är ett bolag som vi delar med tre andra kommun, är att politikerna som sitter i styrelsen för Rambo får den information som du har gett oss i dag. Och därefter får de ta ställning till hur de vill ta ställning till hur de vill hantera de här uppgifterna.

– Det är djupt tragiskt om de här uppgifterna stämmer. Och eftersom det är uppgifter av den här arten så behöver de utredas och det är en ren polisfråga. Det handlar om befarad brottslig verksamhet, säger Lysekils kommunchef Lena Fischer.

Vet du mer?

Hör av dig till P4 Väst på 0522-67 00 25 eller genom att mejla nyheter.vast@sverigesradio.se. Du kan alltid vara anonym.

Du kan också lämna information anonymt via vår krypterade tjänst #link=352535#.

Rambo och Slam & Container

Renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container ägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".