Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Victor Jensen/P4 Väst

Nytt miljonregn över Saabs konkursförvaltare

Saab Automobiles konkursförvaltare får ta ut ytterligare 35 miljoner kronor i förskott på sitt arvode, beslutade Vänersborgs tingsrätt i dag. Totalt har förvaltarna och deras byråer nu fått ut nästan 164 miljoner i arvode.

I vanliga fall betalas alla pengar ut till konkursförvaltarna efter att konkursen är avslutad. Men nu får Saabs konkursförvaltare Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux tillsammans med medförvaltaren Kent Hägglund ut arvode i förskott. Vänersborgs tingsrätt beslutade i dag att godkänna att förvaltarna får ta ut arvode i förskott en andra gång.

Totalt handlar det den här gången om 34 630 500 kronor som Bergqvist, Pouteaux och Hägglund och deras advokatbyråer får ta ut. Det handlar om arvode för det jobb som de tre förvaltarna och deras staber har gjort under ett halvår, från den första november till den sista april i år.

Konkursförvaltarna har tagit ut timersättning på mellan 3 500 och 4 500 kronor i timmen.

Genomsnittsersättningen bland de som har jobbat med Saab Automobiles konkursbo på advokatbyråerna Wistrand och Delphi är 2 598 kronor i timmen.

Enligt tingsrätten är det med tanke på konkursens ”extraordinära karaktär” rimligt att förvaltarna får de begärda pengarna.

Men tingsrätten har inte slutgiltigt prövat storleken på arvodet, utan om förvaltarna ska få ta ut det i förskott.

"Rätten ska inte göra någon närmare prövning av det begärda förskottets storlek", skriver tingsrätten.

Det slutgiltiga beslutet om arvodets storlek tas efter konkursens slut och då får till exempel underleverantörerna möjlighet att yttra sig.

Rätten konstaterar dock att det inte är någon risk för att förvaltarna ska behöva återbetala pengar efter att det slutgiltiga beslutet har tagits, eftersom konkursen är så omfattande.

Tidigare har konkursförvaltarna fått ut ungefär 129 miljoner kronor i förskott, totalt har de nu fått ut ungefär 164 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".