Rambo får ta egna prover efter anklagelser om olaglig slamdumpning

1:20 min

När Lysekils kommun fick reda på anklagelserna om att renhållningsbolaget Rambo skulle dumpat slam på Lyse industriområde, så ryckte man ut på inspektion. Men kommunens personal lämnade därefter platsen utan vidare åtgärd. Provtagningen av marken får Rambo ta hand om på egen hand.

Enligt kommunens miljöchef Per Olsson, så såg de inget på platsen som föranledde akuta åtgärder och eftersom det redan sedan tidigare var bestämt att Rambo skulle provta marken på området så avvaktar kommunen.

– Vi gör en bedömning på platsen, sedan ska Rambo göra en markundersökning av hela området som är inplanerad sedan tidigare, säger Per Olsson

– Kan kommunen som tillsynsmyndighet känna fullt förtroende för att den som eventuellt har gjort sig skyldig till miljöbrott där också kan stå för provtagningen av marken?

– Ja det är så tillsynen fungerar med egenkontroll. Samtidigt är det viktigt att vi stämmer av att provtagningarna görs på rätt sätt, opartiskt. I regel är det en konsult som gör det här.

Miljöchef Per Olsson kommer att kontakta Rambo för att de snarast ska genomföra sin planera sin egenkontroll.

– I och med att det här har kommit upp, så borde det vara viktigt för alla parter att undanröja eller bekräfta, åtminstone ta reda på hur det ligger till, säger Per Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista