1 av 2
Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio
2 av 2
Huset i Hässleröd efter branden den 6 oktober. Arkivfoto: Mikael Berglund/NyheterSTO.

Ny betydande bevisning saknas i Hässlerödsfallet

Hovrätten kommer i stort sätt ha samma bevisning som tingsrätten att ta ställning till när de ska avgöra om en 34-åring och en 22-åring är skyldiga till mord och mordbrand i Hässleröd utanför Uddevalla i oktober förra året. På fredagen inleddes förhandlingarna i Göteborg.

Åklagaren Viktoria Karlsson ska under tre dagar försöka övertyga hovrätten att 34-åringen och 22-åringen har gjort sig skyldiga till mord och mordbrand. Bevisningen räckte inte i tingsrätten i våras, då friade Uddevalla tingsrätt männen eftersom det inte var helt fastställt att de begått handlingarna.

På fredagen gick Viktoria Karlsson igenom målet i hovrätten. Hon beskrev hur mannen i Hässleröd misshandlats i sin säng, med trubbigt våld i ansiktet och knivstick i buken. Han ska sedan ha bundits fast med silvertejp och lämnats i sängen i dåligt skick på kvällen den 4 oktober förra året.

Telefontrafik, vittnesmål och dna-spår har visat att de båda åtalade varit i huset den aktuella kvällen. Det konstaterade också Uddevalla tingsrätt i sin dom, men det är inte helt klarlagt att de då misshandlade mannen i huset. De åtalade själva står även nu i hovrätten fast vid att de inte varit på plats alls.

Den 6 oktober tände någon eller några eld på huset i Hässleröd. Enligt obduktionsrapporten ska mannen i huset avlidit innan branden startade. Åklagaren förklarade i hovrätten att det enligt henne är de båda åtalade som var där och startade branden, med syftet att dölja spåren efter misshandeln den 4 oktober.

De båda åtalades advokater sa inte mycket under den första förhandlingsdagen. De pekade bara på vissa utvalda delar i förundersökningen som kan ifrågasättas.

– Varför tände de inte eld på undervåningen också, eftersom det fanns spår av dom även där, frågade sig 34-åringens advokat bland annat.

Till hovrättsförhandlingen har åklagaren kallat två vittnen som inte hördes i tingsrätten, de kommer att kallas till hovrätten troligen på tisdag i nästa vecka. Men båda vittnena är anhöriga till de båda åtalade, så de kan utnyttja sin rätt att vägra vittna. I så fall står åklagaren utan nya vittnesmål och med ungefär samma bevisning som inte räckte i tingsrätten.

– Jag vågar inte tro någonting, säger åklagaren Viktoria Karlsson när P4 Väst frågar henne om vad hon tror om utgången i hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista