Slam & Container kan bryta mot konkurrenslagar

0:53 min

Kommunägda Rambos dotterbolag Slam & Container utför transporter och säljer bland annat grus till både privata och företag. Något som kan bryta mot konkurrenslagstiftningen.

Enligt källor som P4 Väst har talat med har Slam & Container bland annat utfört transporter åt både privatpersoner och företag och de säljer också grus, sand, jord och fyllnadsmaterial, till både privata och företag.

Det finns regler för hur kommunala bolag får konkurrera och det finns ett antal fall i domstol som gäller just kommunala bolag som misstänks för att ha konkurrerat på ett olagligt sätt.

För att Konkurrensverket ska gå in och pröva om ett bolag bryter mot lagen, är det vissa kriterier som ska uppfyllas.

– Det måste vara en offentlig aktör, att man säljer varor eller tjänster på en marknad och att konkurrensen begränsas, eller hotas att begränsas, säger Emma Hård, jurist på Konkurrensverket.

Om ett bolag fälls för brott mot konkurrenslagstiftningen kan det bli tal om vite och förbud mot den olagliga verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista