En brittisk hundvalp (som dock inte är de av de aktuella nätvalparna). Foto:Seth Wenig/AP Photo/Scanpix

Oseriösa uppfödare säljer dödssjuka valpar på Facebook

"Skrämmande"
6:03 min

Den brittiska kennelklubben slår larm om att var femte hundvalp som köps på nätet dör inom ett halvår. I England köps var tredje valp på nätet och klubben varnar främst för att lockas av annonser på sociala medier som Facebook och Twitter.

Cecilia Winter som är kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring bekräftar den bilden.

– Det är otroligt skrämmande hur de här hundarna har det också, vi tycker att det är bra att det uppmärsammas att man är otroligt noga när man ska köpa sin valp, säger Cecilia Winter.

Cecilia Winter berättar att deras erfarenhet är att många valpar som säljs av oseriösa uppfödare är i dåligt skick redan från början och bär på olika infektionssjukdomar som kan leda till att valpen till och med dör efter en ganska kort tid.

Hon varnar för att köpa en valp utan att först ha sett den tillsammans med sin mamma.

– Be alltid att få komma hem och se tiken och se deras uppväxtmiljö och att det inte är något konstigt med uppfödaren, säger Cecila Winter på Agria Djurförsäkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".