Daniel Lindbom måste låsa in sina får efter gårdagens blodiga attack. Foto Sara Lundin P4 Väst Sveriges Radio

Fårbonde om vargattacken: Lätt att bli skeptisk till varg

2:25 min

Efter gårdagens ovanligt blodiga vargattack i Munkedalstrakten låser grannarna nu in sina får.
– Den kommer troligtvis tillbaka, säger får- och grisbonden Daniel Lindbom som bor 500 meter från gården som drabbades.

Det är soligt och skönt på Daniel Lindboms gård i Gunnarsbo och hans 80 får hade nog gärna gått runt på någon av de lummiga betesmarkerna. Men i dag får de hålla sig i ladan.

– De närmaste dagarna får vi ta in dem över natten för att undvika att vargen går till attack igen, så det innebär ju ett merarbete för oss.

Efter attacken hos grannen då 18 får dödades så kom besiktningsmannen Göte Johansson till Daniels gård och bad honom ta in fåren de närmaste dagarna. Men Daniel hanterar ändå extraarbetet med jämnmod och är tacksam att det inte var hans får, även om han känner med grannarna.

– Det var chockerande, det är väldigt ledsamt för dem och det hade ju lika gärna kunnat hända hos mig.

Vargfrågan är het i dessa trakter och Daniel Lindbom som vanligtvis håller sig ganska neutral känner hur en sådan här händelse påverkar inställningen.

– Det är väldigt tråkigt när vargen kommer och tar tamdjur på det här sättet och förstör. Det skadar ju inte bara djuren utan även ägaren som nog kan bli ganska skeptisk gentemot varg när en sånt här händer.

Har du blivit mer skeptisk nu?

– Ja i och med att den är så nära och att den troligtvis kommer att komma tillbaka fler gånger och försöka attackera. Det känns tråkigt och oroligt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista