En person ska ha fått ett par tusenlappar i näven, enligt P4 Västs källa. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Källor vittnar om svart arbetskraft inom kommunägda Rambo

2:01 min

Det kommunägda renhållningsföretaget Rambo och dess division Slam & Container har anlitat svart arbetskraft under flera års tid. Det uppger källor för P4 Väst.

Dumpning av slamavfall ute vid Lyse industriområde, svartaffärer vid skrotkörningar som gett hundratusentals kronor årligen och verksamhet som strider mot kommunallagen.

Det är några av de anklagelser P4 Väst kunnat berätta om de senaste dagarna rörande renhållningsbolaget Rambo och dess division Slam & Container som ägs av Sotenäs, Tanum, Munkedal och Lysekils kommuner tillsammans.

Men flera källor uppger även att Rambo och Slam & Container anlitat så kallad svart arbetskraft.

Ett par gånger om året och under två till fyra månader har en minst en person från forna Jugoslavien anlitats för att mestadels skära ner större skrotpartier till mer hanterbara bitar. Han har fått sin lön direkt i handen från en av cheferna och pengarna har kommit från de svarta skrotkörningarna P4 Väst tidigare berättat om.

Det här har pågått under minst fem års tid enligt de källor P4 Väst har varit i kontakt med.

Det är när P4 Väst pratar med en källa om svartkörningarna av skrot och hur mycket pengar det gav som samtalet kommer in på en kille som jobbar svart:

– Det kunde röra sig om mellan 15 000 och 50 000 till 55 000 kronor i näven bara. Det berodde ju på hur mycket vi tippade men när det var som bäst körde vi tre containrar ett par gånger i veckan. Det var ju samtidigt som vi hade den här jugoslaven som jobbade svart med att skära ner skrotet ute vid Lyse.

Hur vet du att han jobbade svart?

– Ja men, det visste vi ju om allihop. NN sa ju själv att det var en för jävla bra kille och att det var så bra för han kostade ju inget... Så det var lugnt, sa han. Han fick några tusenlappar av pengabunten.

Pengabunten som P4 Västs källa nämner är den summa pengar som ska ha betalats för skrottippningarna som skett hos ett par olika skrothandlare i vårt närområde.

Företrädare för företaget vill inte kommentera uppgifterna.

Vet du mer?

Hör av dig till P4 Väst på 0522-67 00 25 eller genom att mejla nyheter.vast@sverigesradio.se. Du kan alltid vara anonym.

Du kan också lämna information anonymt via vår krypterade tjänst #link=352535#.

Rambo och Slam & Container

Renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container ägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista