Maria Gustavsdotter. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio
P4 Förmiddag

Morden i 1800-talets Uddevalla fortsätter i ny bok

4:55 min

Uddevallaförfattaren Maria Gustavsdotter är aktuell med en ny deckare som utspelar sig på 1800-talet och med Uddevalla som brottsplats. "Flickan med pappersblommorna" heter den.

Liksom i boken "Flickan på kyrkogården" är det mamsell Aurora Ekblad som är den som löser mysteriet i boken som är upplagd som en klassisk pusseldeckare.

– Det är svårt att skriva pusselhistorier eftersom mina figurer inte håller sig till den plan som jag har gjort upp för dem i förväg utan hittar på oväntade saker. Därför får jag fila till en del pusselbitar i efterhand så att deckarpusslet stämmer någorlunda, säger Maria Gustavsdotter.

Att det överhuvudtaget blev en deckare efter många historiska romaner berodde på hennes förlag.

– Förlaget ville att jag skulle skriva deckare för att försöka lansera mig i Tyskland.

Deckarna är alltså skrivna mer eller mindre på beställning, även om förlaget inte riktigt fullföljde tysklandsatsningen. Men hon ville inte förlägga sin deckarhistoria till Uddevalla i nutid.

– Då skulle jag kanske tvingas hitta på någon stockdum polis i stan. Och jag vill behålla mina goda kontakter på polisstationen och dessutom inte mörda dagens trevliga uddevallabor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista