Konstnären Ivana Machakova ser på när stenskulpturen Bohuslänsk Krönika flyttas till Lysekil. Foto: Johan Blixt/ Sveriges Radio

Stenskulptur vid Bohusläns museum får nytt hem i Lysekil

1:23 min

Stenskulpturen Bohuslänsk Krönika har stått utanför Bohusläns museum i Uddevalla i tre år, även om det först var tänkt att den skulle ställas ut i tre månader. Nu är det dags för konstverket att färdas vidare och då till Lysekil.

– Den skildrar Bohusläns historia i sex bilder, säger konstnären Ivana Machakova medan remmar fästs runt stenblocken på stenskulpturen.

Hon berättar att Bohusläns historia är spännande för henne säger hon, då hon har en bakgrund från ett annat land. Därför ville hon lyfta fram det kulturarv som finns i trakten.

Skulpturen, som är en så kallad relief, befann sig innan Uddevalla i Göteborg och nästa stopp är nu Lysekil innan konstnären Ivana Machakova säljer den.

Den rektangulära reliefen, som är formad svagt som bokstaven Z, består av bohusgranit och tog Machakova fyra år att skapa. På den finns bohuslänska historier och ifall den stått utvecklad hade den varit sju meter lång. Den är tre meter hög och väger 30 ton.

– Det här var ju en tillfällig sommarutställning vi gjorde för tre år sedan som blev kvar. Om några dagar kommer det ett nytt konstverk till den här platsen, men det är kul att vi har kunnat förlänga tre månader till tre år, säger Carl Casimir som är kommunantikvarie i Uddevalla.

En av anledningarna till att skulpturen stått kvar utanför Bohusläns museum är att det inte är lätt att frakta bort en så stor och tung skulptur.

– Så ska man veta vart man ska ställa den, ha hunnit förhandla färdigt om det och hitta en bra plats den kan stå på. Det är inte så enkelt, den är inte bara tung heller, den tar stor plats också, säger Carl Casimir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista