Prinsessan Madeleine är just nu sist i den svenska tronföljden. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Osäkert om prinsessan Madeleines barn blir tronföljare

1:13 min

Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill ska bli föräldrar. I mars nästa år väntar de sitt första barn, men det är osäkert om barnet kommer att ingå i en svenska tronföljden.

– Det är ju intressant ur ett konstitutionellt perspektiv med en pappa som inte har valt att gå upp i kungahuset som sin hustru, och dessutom är katolik. Vi har en hel del saker i vår grundlag som styr det här, så frågan är vad som händer med den här krabaten när han eller hon kommer ut, säger Claes Johan Larsson, reporter som bevakar kungahuset.

Det finns frågetecken när det gäller om barnet kommer att ingå i den svenska tronföljden. Pappan Christopher O'Neill är fortfarande utländsk medborgare. Om barnet blir enbart medborgare i USA kan det inte ingå i den svenska tronföljden. Det faktum att Christopher O'Neill också är katolik kan också påverka barnets rättigheter. Om barnet får en katolsk uppfostran kan det heller inte ta över den svenska tronen.

Det krävs också att prinsessan Madeleines barn växer upp i Sverige för att barnet ska kunna ärva den svenska tronen.

– Det finns väl de som är väldigt konstitutionellt konservativa, och tycker att man måste följa de här lagarna, och det klart att det är svenska grundlagar. Men nu har ju många fått ett ganska familjärt förhållande till kungahuset och i Sverige har vi gjort kompromisser, så det blir intressant vad man tar för beslut, säger Claes Johan Larsson.

Den nu aktuella tronföljden:

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista