Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio

25-årsjubilerande Antikrundan intog Lysekil

1:31 min

Det var envisa Lysekilsbor som till slut lyckades få SVT:s Antikrundan till staden. I dag ringlade kön lång vid Havsbadsparken och den stora frågan var som vanligt: Vad är den värd?

SVT:s populära tv-program Antikrundan firar 25 år i år och sommarens inspelningar närmar sig sitt slut.

I dag har programmet spelats in i Lysekil för första gången. Enligt producenten Pernilla Månsson Colt har de kanske några lokalbor att tacka för det.

– Det är några människor här i Lysekil som varit duktiga på att höra av sig till mig och säga: Nu är det dags, borde ni inte?

Och tittar man på kön som växte sig lång utan för societetssalongen verkar Lysekilsborna inte gjort annat än att vänta på att få sina kära ägodelar undersökta och värderade.

Under sex timmar släpptes folk in. Vissa kommer att hamna i tv, och andra inte. Men alla får sitt föremål värderat av bland annat antikvitetsexperten Knut Knutsson, som ser fram emot de bohuslänska antikviteterna.

– Sjömanskistor, fartygsmodeller och rosmåleri – då är det riktigt bra.

Peggy Årman stod i kön med ett meterlångt modellfartyg som hennes farfar byggde 1921. Hon vet redan det mesta om fartygets historia, och är mer intresserad av en annan sak.

– Jag vill veta värdet på den.

Och vad Peggy Årman fick sitt modellfartyg värderat till kan du kanske få reda på i februari när Antikrundan börjar sändas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista