Undermåliga avlopp bedöms släppa ut lika mycket som de kommunala reningsverken. Foto: Jessica Gow/Scanpix.se

Havs- och vattenmyndigheten vill ha högre avgift för usla avlopp

"Fastighetsägarna har ansvaret"
1:42 min

Havs- och vattenmyndigheten kommer snart att gå till regeringen för att få till högre avgifter för de fastighetsägare som släpper ut dåligt renat toavatten. Det bidrar till övergödning och bottendöd och få gör något åt sina avlopp på frivillig väg.

– Har man bara slamavskiljare så är det olagligt, och det har det varit sedan 1969, säger Margareta Lundin Unger, som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

I hela landet finns totalt en miljon enskilda avlopp, de flesta med ansluten vattentoa. Hälften av de här avloppen bedöms fortfarande vara undermåliga och släpper ut lika mycket som de kommunala reningsverken.

Förbättringarna sker långsamt, bara en till två procent av de enskilda avloppen åtgärdas varje år.

– Det är fastighetsägarna som har ansvaret men de saknar ofta motivation till att åtgärda det. Det är ganska dyrt, det kan kosta 100 000 att få till ett bra avlopp, säger Margareta Lundin Unger.

Havs- och vattenmyndigheten vill nu öka takten. Dels genom att förenkla reglerna så att de blir enklare att förstå, dels genom att införa en avgift för de som inte gör något åt sina dåliga avlopp.

Havs- och vattenmyndigheten ska presentera sina förslag för regeringen i mitten av september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".