Preemraff i Lysekil. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

2 500 extraanställda när Preemraff i Lysekil bygger om

"Fantastiskt mycket förberedelser"
1:30 min

Raffinaderiet Preemraff i Lysekil kommer under en dryg månad i höst att stå still, samtidigt som anläggningen ska inspekteras och underhållas. Det betyder att ett par tusen extra arbetare kommer att finnas på anläggningen.

– Vi kommer att vara mellan 2 000 och 2 500 personer när det är som mest, utöver den bemanning vi har till vardags, säger raffinaderichefen Peter Abrahamsson till P4 Väst.

Raffinaderiet i Lysekil håller nu på att släckas ner, all gas och olja ska ut ur systemet. Anledningen är att det är dags för ett storstopp, något som sker var sjätte år.

Anläggningen ska inspekteras så att den klara alla krav, den ska underhållas och vissa delar förbättras. Förutom de runt 550 ordinarie anställda kommer ytterligare ett par tusen arbetare att jobba där.

Kostnaden för projektet landar på runt en halv miljard, exklusive de investeringar som ska göras, enligt Peter Abrahamsson.

– Förutom att vi ska inspektera raffinaderiet och göra det klart och säkert för att köra i sex år till, ska vi passa på att göra väldigt många ombyggnationer. Vi ska byta ut vissa katalysatorer som vi använder i vår process och vi ska självklart också göra rent och fint, så vi får ett bra raffinaderi att starta.

Enligt Peter Abrahamsson är en av utmaningarna att se till att det är säkert för alla arbetare. Han säger att säkerheten är prioriterad. Företaget har utbildning för alla som ska jobba och man tittar närmare på vilka risker som finns.

En annan utmaning är att det ska bli klart inom den tidsram som finns och att kvalitén på jobbet ska bli bra.

Det ligger många timmars arbete bakom storstoppet, säger chefen Peter Abrahamsson.

– Det är fantastiskt mycket förberedelser, vi har jobbat med det här sedan det första tänket för tre år sedan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".