Blåbärsbröd. Foto: Lotta Hellström

Bak-Lotta: Blåbärsbröd sprider ljuvlig doft i köket

Blåbärsbrödet som Lotta Hellström tipsar om i dag tar lite tid att baka, men det är mödan värt!

Blåbärsbröd

100 g rumsvarmt smör 
3 dl  mjölk
1 pkt jäst            
1 dl kesella
2 dl blåbär 
2 msk socker
1 msk salt
15 dl vetemjöl eller ½ rågsikt ½ vetemjöl                  
1 dl hackade valnötter (kan uteslutas)

Blanda mjölk och kesella och rör ut jästen i denna blandning. Tillsätt socker eller honung och smör och blanda ned blåbären. Tillsätt ca 10 dl mjöl och eventuella nötter och arbeta degen i maskin ca 5 minuter. Tillsätt sedan resterande mjöl och arbeta ytterligare 5 minuter. Om du knådar för hand så knåda så länge du orkar.  Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar.

Dela degen i två delar och forma två limpor. Snitta dem med rakblad eller vass kniv och låt dem jäsa i ytterligare 1 timme. Pensla limporna med vatten och grädda dem i 200 grader i 10 minuter. Sänk sedan ugnen till 175 grader och låt dem stå ca 30 minuter eller tills dess att de låter ihåligt när du knackar dem i botten. Brödet behöver egentligen inget pålägg men smakar extra gott med riktigt smör och en smakrik ost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista