Morotsbröd. Foto: Lotta Hellström.

Bak-Lottas morotsbröd passar fint till höstens soppor

P4 Väst bakexpert Lotta Hellström anammar hösten och tipsar om morotsbröd. Men morötterna kan enkelt bytas mot rödbetor eller kålrot. Då blir smaken djupare och det roligaste av allt man får bröd med färg.

Morotsbröd

5 dl filmjölk
2 fint rivna stora morötter
50 gram jäst
5 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
2 msk sirap
fänkålsfrö efter eget tycke
ägg att pensla med
solrosfrö alt. nöthack   

Blanda samman fil och jäst. Tillsätt de rivna morötterna och sirapen. Blanda ned grahamsmjölet, och sedan drygt 5 dl av vetemjölet och fänkålen. Knåda degen för hand och tillsätt mera mjöl efter hand tills degen känns fast och inte längre fastnar på händerna. Låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1½ timme. Forma 2 limpor, eller baka ut som 24 frallor. Låt brödet jäsa ca 1 timme, frallorna ca 45 minuter. Pensla med ägg och solrosfrö eller nöthack. Grädda limporna i 200 grader varm ugn i ca 30 minuter. Frallorna tar ca 12 minuter i 200 grader.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".