Hussein Radhi. Foto: Adam Bergman/Sveriges Radio

Hussein Radhi fick sluta GKN-programmet i Trollhättan - för att han är född i Irak

De sa bara "Du får inte passera dörren"
0:50 min

Hussein Radhi blev tidigare i år antagen till GKN-programmet på Nils Erikssongymnasiet i Trollhättan. Men efter bara två dagar fick han sluta – på grund av sin irakiska bakgrund.

Programmet utlovade praktik, sommarjobb och kanske till och med jobb efter studenten om man gjorde bra ifrån sig. Så det var en glad Hussein Radhi som gick till skolan i förra veckan.

Men skoltiden blev inte lång. Han hann bara gå två dagar innan han kallades in till rektorn och representanter från GKN – och han fick reda på att han inte fick gå programmet. Anledningen är att han är född i Irak. Men Hussein Radhi är svensk medborgare.

– Mötet var inte långt, och de var inte så snälla. De sa det de hade, de sa vilka villkor som gäller i företaget, de förklarade hur systemet är upplagt.

– Men de sa inte att du inte får gå här. De sa bara att du får inte passera dörren för företaget, säger Hussein Radhi, som nu istället fått börja det vanliga teknikprogrammet – utan samma praktik och jobbmöjligeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".