Kicki Gustavsson, driver ett vandrarhem utanför Uddevalla. Foto: Johan Blixt/P4 Väst.

Klirr i kassan för många företag när Preemraff byggs om

1:38 min

Det är fullbokat på många hotell och vandrarhem runt Lysekil den närmaste tiden. Anledningen är det stora stoppet på Preemraff och att runt 2 500 arbetare ska jobba där under ungefär en månad. Det är något som innebär extra pengar för det lokala näringslivet. 

– Från nu på söndag blir hela vandrarhemmet här fullt. Det ska bli spännande att se hur det blir när hela vandrarhemmet blir så optimalt använt, säger Kicki Gustavsson som driver ett vandrarhem utanför Uddevalla.

Vad betyder det för vandrarhemmet?

– Det betyder jättemycket, framför allt ekonomiskt.

Raffinaderiet Preemraff i Lysekil ska genomgå ett stort underhållsarbete och inspektion. Då krävs det att de 2 500 arbetare som kommer utifrån har någonstans att bo.

Enligt Kicki Gustavsson är det fullbokat på många ställen längs kusten. Hon har också hjälpt till att förmedla privata boende när vandrarhemmet blev fullt.

Även Michael Johansson, näringslivschef på Lysekils kommun, säger att de flesta boendena i kommunen är fullbokade.

– Det är nästintill fullbokat överallt, det finns några enstaka rum över.

Men det är inte bara vandrarhem och hotell som gynnas av de 2 500 externa arbetarna, även andra delar av näringslivet kan slå klackarna i taket. Till exempel har en kapellmakare fått en order på specialsydda verktygssäckar som ska användas i arbetet.

Johansson säger att storstoppet på Preemraff är viktigt för kommunen.

– Lysekil är en året runt-stad, men vi har en väldigt stort topp på sommaren. Nu innebär det här att vi har ytterligare 2 500 människor i kommunen i en månad till. Det är viktigt, säger näringslivschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista