Hussein Radhi blev antagen till GKN-programmet men tvingades ut på grund av sin irakiska bakgrund. Även om han varit i Sverige sedan 2001. Foto: Adam Bergman/Sveriges Radio

Skolverket: Fel att tvinga ut Irak-född gymnasielev

1:40 min

Skolverket anser att Nils Erikssongymnasiet gjorde fel när de antog Hussein Radhi och sedan på grund av hans irakiska bakgrund tvingade honom att sluta efter bara en dag i skolan.

– Det är fel att lura in en elev på en utbildning och sedan inte låta honom gå, säger Frida Ericmats Rutgersson på Skolverket.

Enligt Frida Ericmats Rutgersson har Hussein Radih all rätt på sin sida att få gå den utbildning han antagits till -- GKN-programmet på Nils Erikssongymnasiet i Trollhättan. Ett praktiskt industritekniskt program.

Anledningen till att Hussein sökte var att att utbildningen lovade praktikplatser, sommarjobb och - om man skötte sig bra - även jobb efter studenten. Men efter bara en dag blev han inkallad till rektor och representanter för företaget.

– Jag blev kallad på möte, säger Hussein Radhi.

– De sa vad som gällde, vilka villkor som gäller i företaget. Men de sa aldrig rakt ut att jag inte fick gå där. Bara lät mig förstå att där är dörren.

Det är flygmotordelstillverkaren GKN Aerospace som stoppade Hussein Radhi från att gå programmet. Företaget är tätt kopplade till skolan och tanken är att alla som går programmet ska få praktisera på GKN. Men GKN handlar mycket med bland annat USA. Och USA har handelsavtal som ställer krav på företagen.

Bland annat så får ingen med koppling till Irak jobba på GKN - eftersom USA har ett så kallat handelsembargo mot Irak. Och det förhindrade Hussein Radhi, som är född i Irak men numera svensk medborgare, från att gå på programmet.

Istället fick blev Hussein Radhi erbjuden en plats på teknikprogrammet – ett program som inte lovar lika mycket som GKN-programmet gör.

Men Frida Ericmats Rutgersson uppmanar honom att anmäla det hela till Skolverket. För enligt henne får det inte gå till så här.

– En elev som blir antagen ska få gå. Och blir den antagen till en praktisk linje så ska skolan erbjuda praktikplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista