Arctic Papers bruk i Munkedal. Foto: Arctic Paper

Arctic Papers förra vd befarar en kollaps för skogskoncernen

Skogskoncernen Arctic Paper kan gå mot en kollaps, varnar den tidigare vd Tor Löfqvist. Företaget äger bland annat bruket i Munkedal med runt 300 anställda.

Tor Löfqvist säger i en kommentar till P4 Väst att han befarar att man nu ser slutet av en mer än hundraårig industriepok, med ödesdigra konsekvenser för tusentals anställda.

Löfqvist var koncernchef för Arctic Paper under drygt två år innan han fick lämna företaget 2005 efter en konflikt med ägaren. Arctic Paper äger flera papersbruk, bland annat det i Munkedal.

Stora delar av skogsindustrin har en besvärlig situation, enligt Löfqvist. Men det som gör läget ännu mera allvarligt för Arctic Paper, är att man, enligt Löfqvist, har en hög skuldsättning och en svag ägare.

I fredags presenterades halvårsrapporten för skogskoncernen och det var ingen munter läsning. En förlust på 210 miljoner kronor för perioden april till juni. Problemen är bland annat en stark svensk krona, en svag tryckpappersmarknad och höga kostnader för massan.

Enligt Dagens Industri har bolaget även brutit mot villkoren i kreditavtalen med sina polska banker vilket betyder att bankerna kan säga upplånen och ta över säkerheterna, bland annat ett bruk i Polen.

Men på bruket i Munkedal pågår verksamheten som vanligt, enligt vd Göran Lindqvist. Men han vill inte kommentera hur det går ekonomiskt med hänvisning till de börsregler som finns.

Däremot är det klart att 20 anställda ska sluta, efter att företaget i juni varslat om uppsägning. Därmed jobbar runt 300 personer på bruket som tillverkar papper av hög kvalite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista