1 av 2
Barack Obama och Fredrik Reinfeldt. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix.se
2 av 2
Britt-Marie Mattsson. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix.se
Nyhetstimmen

Britt-Marie Mattsson om Obamabesöket: Reinfeldt otydlig om USA:s avlyssning

"Vad finns det för samarbete?"
6:53 min

En av de frågor som borde fått ett svar på presskonferensen med president Obama och statsminister Reinfeldt är vilken roll Sverige har i USA:s avlyssning av svensk datatrafik. Det menar Göteborgs-Postens Britt-Marie Mattsson som var på plats under presidentbesöket.

Efter ett dygn i Sverige fortsatte president Obama till Ryssland för att delta i ett möte med G20-länderna. Statsminister Fredrik Reinfeldt har lett president Obamas statsbesök och gjort det med den äran tycker Britt-Marie Mattsson:

– Det har ju varit ett väldigt lyckat besök sett ur den svenska regeringens synvinkel.

På presskonferensen tog Barack Obama upp frågan om den amerikanska säkerhetstjänstens avlyssning och hans budskap var att den kommer att fortsätta.

Reinfeldt har kritiserats i flera medier för att vara för USA-tillvänd och att han inte tog tillfället att ställa kritiska frågor till Obama. Det Britt-Marie Mattsson reagerar på är att han inte gick in mer på USA:s avlyssing av svensk datatrafik.

– Den fråga som är obesvarad och som journalister kanske borde börja gräva i, är vad det finns för samarbete mellan Sverige och USA när det gäller avlyssning. Vad har man fått för avslyssningsmaterial från USA och vad lämnar man själv iväg? Det är väl där nyckeln ligger till att den svenska regeringen inte har varit så angelägen om att ta upp den här frågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".