Lyse industriområde, där P4 Västs källor uppger att det har dumpats slamavfall. I dag är området i ordningställt. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio

Åklagaren om Rambos misstänkta miljöbrott: Ska bilda mig en egen uppfattning

2:56 min

I början av veckan blev kommunägda avfallsbolaget Rambo polisanmält. Det sedan källor till P4 Väst uppgett att Rambos dotterbolag Slam & Container ägnat sig åt dumpning av miljöfarligt slam på Lyse industriområde. Nu kommer åklagare Bo Lindgren vid enheten för miljö- och arbetsmiljömål att ta ställning till om han ska driva ärendet vidare eller inte.

– Det är ju om det finns anledning att tro att det finns ett brott, säger Bo Lindgren och tillägger att det vanligtvis måste finnas fler uppgifter än sådana som förmedlats via media.

Så ni kommer att inhämta mer information om vad som har skett på den här platsen då?

– Ja, jag förutsätter det.

Kan man förlita sig på de markprover bolaget själv tar i det här läget?

– Det har jag ingen uppfattning om. Generellt sett i ett brottsutredningsperspektiv, så låter man ju inte någon som kan bli föremål för brottsmisstanke själv sköta utredningen.

Vad har man för mandat att från Åklagarmyndigheten att påverka eventuell provtagning därute då?

– Det man gör är att man inleder utredningen, sedan får man avgöra utifrån resurser och utifrån misstankens karaktär vilket behov det finns av provtagning. Då finns det ju tekniska avdelningar och sedan finns tillsynsenheter.

Vet du mer?

Hör av dig till P4 Väst på 0522-67 00 25 eller genom att mejla nyheter.vast@sverigesradio.se. Du kan alltid vara anonym.

Du kan också lämna information anonymt via vår krypterade tjänst #link=352535#.

Rambo och Slam & Container

Renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container ägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista