Under torsdagseftermiddagen fick alla niondeklassare i Vänersborg titta på en föreställning av teatergruppen Ung utan pung. Föreställningen handlar om kärlek, sex och relationer och har spelats över 2000 gånger runtom i Sverige. Foto Sara Lundin. P4 Väst Sveriges Radio

Puss & Snusk under skoltid i Vänersborg

1:24 min

Prata om sex, det gör man inte med vem som helst och vissa kanske aldrig gör det, trots att det kan vara viktigt. För att få igång sexsnacket så anordnar nu Vänersborgs kommun för sextonde året i rad Ungdomsdagarna för kommunens alla niondeklassare.

Lovisa Malmsköld går på Vänerparkskolan och har precis varit på en föreläsning.

– Jag tror det är väldigt bra att skolan kommer med sin bild av sex och relationer. Att det inte bara kommer från internet med negativa saker som porr, då kan man få fel bild av det.

Men det är ju inte bara i skolan och på internet som man kan lära sig om sex och samlevnad. Under eftermiddagen fick Vänersborgs niondeklassare se den fnissiga sex- och samlevnadsföreställningen Puss & Snusk som har spelats över tvåtusen gånger. Teatergruppen Ung utan Pung är överrens om vad som ligger bakom framgången.

– Temat! Det här med sex och relationer och kärlek kommer alltid finnas med oss människor, säger Minik Daorana.

Han och de andra i teatergruppen har lagt sin egen skolgång bakom sig. Jag frågar skådespelaren Anna-Lill Karlberg om hon fick bra sexaulundervisning i skolan.

– Nej det fick inte jag men jag såg Puss & Snusk i åttan och jag kommer ihåg att vi diskuterade väldigt mycket i korridorerna med kompisar men inte så mycket i klassrummet då, men det är ju några år sedan. Jag hoppas att man tar upp diskussionen i klassrummet efteråt idag.

Jesper Gester tror att deras föreställning kan bidra till det.

– Om alla i nian har sett föreställningen så kan man snacka med vem som helst i klassen eftersom man har en gemensam erfarenhet. Det är en bra isbrytare för att prata om sex som kanske kan vara ett tabu annars.

Sara Lundin

Oskar Lodin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista